Inga nya hyresavtal för kompisbostad

1 juni 2020

För att vi snabbare ska kunna bjuda ut ledigblivna bostäder förenhetligar vi vår avtalspraxis. 

Hoas avstår från skilda avtal för delad bostad och kompisbostad. Kompisbostäder och kollektivbostäder är likadana men har olika hyresvillkor. Kompisbostad har man tidigare sökt med en namngiven kompis och kompisarna har kunnat hålla sig med husdjur i lägenheten.

Också i fortsättningen går det att ansöka om lägenhet tillsammans med en namngiven kompis. Nya hyresavtal för delad lägenhet tillåter emellertid inte husdjur. Husdjur är fortfarande välkomna i Hoas ettor, tvåor och familjebostäder.

Om du har ansökt om kompisbostad

Om du i din ansökan har angett kompisbostad som ett alternativ står du kvar som sökande till de andra bostadstyper du har valt. Du kan också tillägga bostadstyper i din ansökan på blanketten Uppdatering av ansökan.

Om du bor i kompisbostad

Om du för närvarande bor i en kompisbostad inverkar ändringen inte alls på ditt hyresavtal. Du kan fortfarande föreslå en namngiven sökande för ett rum som blir ledigt och du kan hålla husdjur i bostaden. Alla nya avtal som ingås för lägenheten kommer emellertid att vara avtal för delad bostad.

Den som blir ensam kvar i en kompisbostad kan också förhandla om att själv överta hyresavtalet för hela lägenheten.


Kategorier

För hyresgästen, För den sökande

Stickord

hyresavtal, hyresbostad, hyrning, kompisbostad