Vatten och dränering

Att rengöra toalettstolen och badrummets vattenlås hör till hyresgästens ansvar och bör göras regelbundet. Ett vattenlås som kräver rengöring börjar lukta och kan bli tilltäppt.
Så här rengör du ett vattenlås:
- Lägg en hink under vattenlåset eftersom det kan rinna ut smutsigt vatten när låset öppnas.
- Öppna vattenlåsets skyddsplugg och ta tillvara tätningen. Det finns olika sorters vattenlås men oftast öppnas de genom att man vrider upp dem.
- Rengör rören från löst skräp genom att använda en rensare eller med fingrarna, om möjligt.
- Lägg tillbaka tätningen och kontrollera att vattenlåset inte läcker. Gamla vattenlås kan ha blivit sköra och vara svåra att öppna eller kan brista när man skruvar dem tillbaka.
- Även gamla tätningar kan smulas sönder när man rengör vattenlås. Gör i så fall en felanmälan där du beskriver situationen. Du kan även lämna in en felanmälan om du inte på egen hand kan lösa situationen. Berätta då i felanmälan vilka åtgärder du vidtagit så att felanmälan kan vidarebefordras så fort som möjligt till servicebolaget.

För att lösa upp en potentiell stockning i kökets vattenlås ska man använda för detta ändamål avsedda propplösare (t.ex. Kodinputkimies or Mr Muscle). Ifall stockningen i köket inte löses upp ska du göra en felanmälan till Hoas.

Att rengöra golvbrunnen hör till hyresgästens ansvar och bör göras regelbundet. En golvbrunn som inte rengjorts på länge kan börja lukta och täppas till. Ifall det alltså efter duschen är mycket vatten på golvet lönar det sig att lägga till rengöring av golvbrunnen på städlistan.
Så här rengör du golvbrunnen:
- Avlägsna golvbrunnens lock. Ifall locket är svårt att få loss kan du använda till exempel en skruvmejsel som hjälpmedel.
- Avlägsna hår och skräp från golvbrunnen.
- Tvätta golvbrunnens väggar med en gammal diskborste och tvättmedel. Avlägsna det skräp och smuts som lossnar från väggarna från golvbrunnen.
- Rengör golvbrunnens lock och lägg det tillbaka på plats.
Det är möjligt att golvbrunnen luktar under eller efter rengöringen. Du kan neutralisera lukten genom att använda ättika. Häll först ett par liter rent vatten i golvbrunnen och vänta en stund. Häll sedan ett par deciliter starkvinsättika i golvbrunnen och låt verka till exempel över natten. Det kan bli en lukt av ättikan i badrummet, men den försvinner efter en stund.
Man kan lägga ett filter av nät under golvbrunnens lock som samlar upp skräp, filtret är sedan lätt att rengöra efter behov. Filtren finns att köpa i alla stora matbutiker (supermarket). Fuktiga och varma ställen är utmärkt grogrund för mikrober så det lönar sig att använda gummihandskar när man rengör golvbrunnen.
Ifall rengöringen inte hjälper och stoppet är djupare ner i avloppet ska du göra en felanmälan. Uppge i felanmälan vilka åtgärder du själv redan har tagit för att lösa problemet.

Toalettstolen trollar inte magiskt bort allt som spolas ner. Det som spolas ner hamnar ofta på avstjälpningsplatsen ifall det inte fastnar i rören. Tilltäppta rör kan i värsta fall leda till att avloppsvatten stiger upp i din eller någon grannes bostad. Skräp hör till skräpkorgen, inte toalettstolen.
Inte heller fett hör hemma i avloppen. Fett som hälls i avloppen orsakar efter en längre tid en fettpropp. Resultatet blir att avloppsvattnet inte kan rinna bort som planerat utan återvänder tillbaka till fastigheten och kan i värsta fall orsaka till och med en stor vattenskada.
Små mängder fett som blir över från matlagning kan man låta hushållspapper suga upp och sedan slänga i bioavfallet. Större mängder kan man hälla till exempel i en tom mjölkkartong och slänga i blandavfallet. Matrester som samlats i lavoaren bör man samla upp i exempelvis hushållspapper och slänga i bioavfallet i stället för att låta det gå ner i avloppet.

Tvätt- eller diskmaskin i ny lägenhet
Hoas lägenheter kommer aldrig färdigt utrustad med disk- eller tvättmaskin. Ifall lägenheten har en, har den blivit kvar från föregående invånare. Ifall du vill hålla kvar maskinen, vänligen se till att alla anslutningar sitter på plats och att du har en täckande hemförsäkring. I samband med utflytt från lägenheten bör du ta bort maskinen från lägenheten samt ta hand om pluggarna för inlopps- och utloppsrören. Hoas ansvarar inte för eventuell service av tvättmaskinen ifall den går sönder. Om du inte vill behålla maskinen, vänligen fyll i en felanmälan via Hoas hemsida, så vi kan beställa service för att plocka bort maskinen. Ifall du vistas i en delad lägenhet, försäkra dig av att maskinen inte tillhör någon annan invånare förrän du vidtar åtgärder.
Installera tvättmaskin
Ifall lägenheten har behövliga anslutningar, kan du installera en egen tvätt- eller diskmaskin, om du så önskar. Ifall lägenheten inte har de nödvändiga anslutningar som krävs, får man ej installera eller använda egen maskin. Hoas installerar inte heller anslutningar då de saknas, utan kartlägger istället var det kunde vara plats för anslutningar samt tvättmaskin, i samband med grundförbättring.
Användning av tvättmaskin förutsätter alltid en hemförsäkring. Söndriga tvättmaskiner, anslutningar och slangar kan ofta leda till vattenskada. Av denna anledning bör installationen av eventuella maskiner alltid ske av professionella VVS-tekniker. Under diskmaskiner bör det placeras ett läckageskydd. Lämna aldrig en tvättmaskin på ensam, använd den då du är själv hemma och stäng av vattenkranen efter användning.
Tvätt- och dräneringspluggarna
Var noga med att lägga tillbaka tvätt- och dräneringspluggarna när du flyttar ut. Lägenhetsinspektören lämnar pluggarna i lägenheten, men om dom av någon orsak inte passar, är det invånaren som skaffar nya pluggar som passar. Det är bäst att spara pluggarna i samband med installationen av tvättmaskinen.

Hoas installerar inte bidéduschar i enskilda bostäder utan de görs i samband med grundförbättring av bostäderna. Ifall din bostad inte har en bidédusch kan du själv välja att installera en på egen bekostnad. Högst troligt innebär det här åtminstone att kranen måste bytas ut. Hoas ersätter inte installationskostnader eller ersättning ifall installationen avlägsnas i samband med grundförbättring eller andra reparationer.
Observera att Hoas förutsätter att badrummet återbördas till sitt ursprungliga skick efter att hyreskontraktet har löpt ut. Ifall man med den nya hyresgästen kommer överens om att installationen får bli kvar så kan man ändå inte kräva att den nya hyresgästen deltar i installationskostnaderna. Ifall det blir oklarheter angående installerad bidédusch är det på den bortflyttande hyresgästens ansvar att se till att bostadens utrustningsnivå bibehålls i ursprunglig form.
Installation av vatten- och avloppsapparatur ska alltid utföras av ett VVS- företag. Verifikat på installationen ska levereras till Hoas fastighetsavdelning för att registreras i fastighetsregistret.

Vattenförbrukningen har sjunkit under de senaste årtiondena. En förklaring är exempelvis badrumsmöblers och tvättmaskiners tekniska utveckling. Med de egna valen och handlingarna kan du påverka hur mycket din livsstil förbrukar vatten.
Uppvärmning och rening av vatten kräver energi. Till och med trettio procent av den förbrukade värmeenergin går till att värma bruksvatten. Mest vatten används för att tvätta sig och för att spola toaletten.
Även om det är bra att överväga hur mycket vatten man förbrukar är det också bra att veta att det till och med kan skada rören om man sparar för mycket på det kalla vattnet. Därför lönar det sig alltså inte att spara på kallt vatten även om tanken är god. I stället lönar det sig att fokusera på användningen av varmvatten, eftersom det förbrukar energi.
Kom åtminstone ihåg att
- korta duschar är bättre än maratonduschar
- vattnet behöver inte rinna under tiden du borstar dina tänder
- starta inte halvtomma tvättmaskiner utan vänta tills de fylls
- om du har en gammal tvättmaskin så drar den avsevärt mer energi än en ny maskin