Rengöring av golvbrunnen

Att rengöra golvbrunnen hör till hyresgästens ansvar och bör göras regelbundet. En golvbrunn som inte rengjorts på länge kan börja lukta och täppas till. Ifall det alltså efter duschen är mycket vatten på golvet lönar det sig att lägga till rengöring av golvbrunnen på städlistan.

Så här rengör du golvbrunnen:

  • Avlägsna golvbrunnens lock. Ifall locket är svårt att få loss kan du använda till exempel en skruvmejsel som hjälpmedel.
  • Avlägsna hår och skräp från golvbrunnen.
  • Tvätta golvbrunnens väggar med en gammal diskborste och tvättmedel. Avlägsna det skräp och smuts som lossnar från väggarna från golvbrunnen.
  • Rengör golvbrunnens lock och lägg det tillbaka på plats.

Det är möjligt att golvbrunnen luktar under eller efter rengöringen. Du kan neutralisera lukten genom att använda ättika. Häll först ett par liter rent vatten i golvbrunnen och vänta en stund. Häll sedan ett par deciliter starkvinsättika i golvbrunnen och låt verka till exempel över natten. Det kan bli en lukt av ättikan i badrummet, men den försvinner efter en stund.

Man kan lägga ett filter av nät under golvbrunnens lock som samlar upp skräp, filtret är sedan lätt att rengöra efter behov. Filtren finns att köpa i alla stora matbutiker (supermarket). Fuktiga och varma ställen är utmärkt grogrund för mikrober så det lönar sig att använda gummihandskar när man rengör golvbrunnen.

Ifall rengöringen inte hjälper och stoppet är djupare ner i avloppet ska du göra en felanmälan. Uppge i felanmälan vilka åtgärder du själv redan har tagit för att lösa problemet.