Tips för städning av bostaden

Om du hellre lägger ner din tid på annat än att städa din bostad ska du försöka göra städningen så enkel som möjligt. Ta av skorna inomhus och placera en dörrmatta i hallen för att fånga upp sand och småstenar som följt med utifrån. Lägg ändå inte dörrmattan ute i trappuppgången. Förvara jackor på hängare och skor i en skoställning. Försök hålla ytorna så tomma som möjligt och undvik att samla småsaker på hyllorna. Lägg smutstvätten i en tvättkorg och lägg tillbaka saker på sina platser efter användningen. Torka golvet och väggarna i duschen med en skrapa när du duschat.  Diska, torka bort stänk och rengör ytor och spis när du lagat mat.

Genom att hålla fast vid den regelbundna veckostädningen behöver du inte lägga städtid på att avlägsna ingrodd smuts som samlats under månader.

Städning är också effektiv motion. Om vädret är uselt och joggingturen inte lockar kan du bränna 250 kcal i timmen med allmän städning, 194 kcal i timmen med dammsugning och lika mycket med att moppa golvet. Med en tillräckligt rivig låt i stereon kan du lägga i en ännu högre städväxel.

Förråd underlättar städningen

Oavsett hur många skåp och hyllor som finns i en bostad når man i allmänhet i något skede en punkt då det helt enkelt inte längre finns tillräckligt med utrymme för alla pinaler. När var sak har sin plats och inga onödiga berg av prylar tornar upp sig på soffan, i hörnet eller på golvet i klädskåpet är det lättare och meningsfullare att städa. 

Om du börjar få ont om förvaringsutrymme kan det vara dags för en genomgång av dina saker. Är skåpen fulla med saker du glömt att du äger? Behöver du faktiskt den fem år gamla klänningen du aldrig använt? Finns det något du kan föra till återvinningen eller ge bort? Trasiga och oanvändbara saker som kan slängas?

Dessutom kan du fixa förvaring med hjälp av olika fotpallar och lådor som får plats under sängen utan att ändra på bostadens konstruktioner.