Siivoton asunto

Ensimmäiseksi kaikkein tärkein: siivouksen puutteista tulee ilmoittaa Hoasille välittömästi - viimeistään kolmen päivän sisällä avaintenhausta.

Asunnon siivousta tarkastaessa kannattaa pyrkiä selvittämään, onko kyseessä huolimaton siivous vai kenties luonnollisesta kulumisesta johtuva jälki. Esimerkiksi hellalle levyjen ympärille palaa helposti sellaista likaa, joka ei ole siivouksella poistettavissa. Tämä ei kuitenkaan vaikuta hellan toimintaan mitenkään.

Jos ilmoitat Hoasille, että asunto on mielestäsi epäsiisti, Hoas järjestää huoneistotarkastajan paikalle tarkastamaan alittaako siivoustaso Hoasin laatumäärittelyn. Huomioithan, että ruuhka-aikoina, kuten syyskuun alussa, huoneistotarkastaja ei todennäköisesti ehdi paikalle heti. Huoneistotarkastaja tilaa asuntoon tarvittavat siivoukset ja korjaukset. Huoneistotarkastajan tilaamat työt suoritetaan niin pian kuin mahdollista. Jos siivoat asunnon itse, ei Hoas myönnä vuokrahyvitystä. Siivous on pääosin asukaslaskutettavaa työtä, eikä uuden asukkaan itse tekemää siivousta voida laskuttaa edelliseltä asukkaalta.

Kannattaa huomioida, etteivät puutteet edellisen asukkaan loppusiivouksessa ole lähtökohtaisesti este asumiselle tai uuden asukkaan sisäänmuutolle. Uusi asukas viimeistelee asunnon siivouksen omien vaatimustensa mukaisesti. Toki tässäkin on rajansa, eikä täyden kaaoksen siivoaminen kuulu uudelle asukkaalle. Koska käsityksiä täydestä kaaoksesta on yhtä paljon kuin asukkaitakin, pyytää Hoas tarvittaessa huoneistotarkastajan varmistamaan siivouksen tarpeen. Jos tiedät olevasi supertarkka siivouksen suhteen, kannattaa siivouspuutteita tarkastellessa pitää suhteellisuus mukana – asunnot ovat harvoin uusia ja niissä saa olla asumisen jälkiä.

Muistathan myös, että asunnon mahdollinen siivottomuus muuttohetkellä ei anna vapautusta omasta muuttosiivouksesta. Poismuuttaessasi et siis voi jättää asuntoa likaiseksi vedoten sisäänmuuttohetken kuntoon.