Asunnosta pois muuttaminen

Asunnosta pois muuttamiseen kuuluu paljon muistettavia asioita. Jotteivät muuttotohinat kävisi mahdottomiksi, tähän on listattu niistä joitain oleellisimpia sinua helpottamaan.

Poismuuttajan muistilista:

  • Tärkein ensin: irtisano asuntosi ajoissa. Muistathan, että irtisanominen tehdään aina kirjallisesti ja yhden täyden kalenterikuukauden irtisanomisaikaa noudattaen. Jos siis irtisanot asuntosi esimerkiksi 15.7., sopimus päättyy seuraavan kokonaisen kuukauden viimeinen päivä eli 31.8. Huomioithan, että määräaikaisia sopimuksia ei voi irtisanoa. Lisätietoa irtisanomisesta löydät täältä. Irtisanomalla asuntosi oikein ja ajoissa vältyt ikäviltä yllätyksiltä sekä tuplavuokrilta.
  • Siirrä tarvittavat sopimukset uuteen asuntoon (sähkösopimus, internet jne.) ja irtisano ne sopimukset, joita et enää tarvitse.
  • Muista myös tehdä osoitteenmuutos ja samalla ilmoittaa muutostasi maistraattiin.
  • Asunto tullaan tarkastamaan viimeisen asuinkuukauden aikana. Ennakkotarkastusten aikataulut löydät nettisivuiltamme. Asunnon ei tarvitse olla muuttokunnossa ennakkotarkastuksella, mutta on hyvä kuitenkin tiedostaa, että asunnossa tullaan viimeisen asuinkuukauden aikana käymään.
  • Huolehdi asuntoon jätetyt korjaus- ja siivouskehotukset kuntoon. Asuntotarkastuksella tarkastetaan asunnon kunto. Jos kunnossa on puutteita, jätetään niistä tieto asukkaalle. Hoida puutteet kuntoon ennen poismuuttoasi. Jos puutteet ovat asunnossa yhä sopimuksesi päätyttyä, voidaan niistä aiheutuneet kulut vähentää vakuudeltasi korvausvastuuhinnaston mukaisesti.
  • Hanki muuttoapua itsellesi tai pyydä tuttaviasi apuun, sillä aivan itsekseen muuttaminen voi olla turhan hikistä puuhaa. Muista myös hankkia muuttolaatikot ajoissa – varsinkin syksyisin näiden metsästäminen marketeista viimetingassa voi osoittautua hankalaksi missioksi.
  • Muista siivota asunto huolellisesti poismuuton yhteydessä, myös siinä tapauksessa, että siivouksesta ei erityisiä kohtia ole tarkastuslomakkeella eritelty. Asunnon siivouksessa voi mennä tovi eli siivous kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, ei muuttopäivän aamuna. Mitä paremmin olet huolehtinut säännöllisestä siivouksesta asuinaikanasi, sitä pienemmällä vaivalla pois muuttaessasi pääset.
  • Jos sinulla on ollut pesukone, huolehdi tulo- ja poistovesiputkien tulppaukset kuntoon. Jos huoneistotarkastaja on jättänyt sinulle tulpat, eivätkä ne sovi, on sinun vastuullasi hankkia sopivat tulpat ja huolehtia siitä, että poisto- ja tuloputkien tulppaukset hoidetaan asianmukaisesti.
  • Asunto ja käytössäsi mahdollisesti ollut verkkokellari on tyhjennettävä. Muistathan myös muun muassa hakea pyöräsi pyörävarastosta.
  • Palautathan avaimesi ajoissa Hoasin toimistolle. Tarkasta, että palautat kaikki sinulle luovutetut avaimet (myös esimerkiksi autotolpan avaimen). Avaimia ei saa jättää asuntoon seuraava asukasta varten. Lisää tietoa avainten palautuksesta löydät Hoasin nettisivuilta.