Hoas – opiskelijan koti

Hoas kertoo opiskelijayhteisön voimasta. Kaikki alkoi siitä, kun 16 Helsingin seudun opiskelijajärjestöä löi hynttyyt yhteen, kokosi pienen pääoman ja suuren pankkilainan. Näin perustettiin Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö sr, jonka tavoitteena on vuodesta 1969 lähtien ollut tarjota edullisia vuokra-asuntoja opiskelijoille. 50 vuodessa pienestä alkupääomasta on kasvanut 76 miljoonan euron liikevaihto ja yli 10.000 asuntoa opiskelijoille.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas on yleishyödyllinen säätiö, joka perustettiin helpottamaan opiskelijoiden asuntotilannetta pääkaupunkiseudulla. Hoasin toiminnassa ovat mukana Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston ylioppilaskunnat sekä 10 muuta ylioppilaskuntaa ja ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntaa.

Hoas vuokraa, rakennuttaa ja ylläpitää asuntoja pääkaupunkiseudulla ja pääkaupunkiseudun kehyskunnissa peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa tutkintoaan päätoimisesti suorittaville opiskelijoille. Hoas tekee yhteistyötä korkeakoulujen kanssa tarjoamalla kalustettuja huoneistoja ja asumisajan palveluja myös kansainvälisen vaihdon opiskelijoille.

Hoasilla asuu noin 18 000 asukasta, joista noin kolmasosa on kansainvälisiä opiskelijoita.  Vuosittain uusia vuokrasopimuksia solmitaan vajaat 10 000 kpl. Keskimääräinen asumisaika on noin 1,5 vuotta. Asuntojen taloudellinen käyttöaste on keskimäärin 96 % huomioiden vuosittaiset peruskorjaukset.

Hoas hoitaa asuntojensa vuokrauspalvelut ja kiinteistöjen ylläpidon manageerauksen pääosin itse. Apuna on lukuisia yhteistyökumppaneita ja palvelutuottajia.

Vuonna 2020 valmistuu uusia kiinteistöjä Herttoniemeen ja Rastilaan. Rakennushankkeita on käynnissä Mäkelänrinteessä, Tapiolassa ja  Tikkurilassa. Investoinnit pyritään rahoittamaan pääsääntöisesti valtion takaamalla korkotukilainoituksella.

Hoas on mukavinta ja helpointa opiskeluajan asumista.