Kuka voi hakea asuntoa?

Voit hakea Hoasin asuntoa, mikäli opiskelusi on päätoimista, tutkintoon johtavaa, opintotukeen oikeuttavaa ja pääkaupunkiseudulla tai kehyskunnissa tapahtuvaa. Hoasin asukasvalinnan kriteerit eivät täyty kaikissa oppilaitoksissa ja opiskelumuodoissa.

Hoasilla on tarjolla asuntoja keväällä ja kesällä, joita voi hakea kuka tahansa, jolla on esimerkiksi väliaikainen työ tai opintoja pääkaupunkiseudulla tai kehyskunnissa.

Voiko alaikäinen hakea Hoas-asuntoa?

Alaikäisenä voit hakea Hoasin asuntoa, mikäli huoltajasi antaa siihen suostumuksensaHakemusta täyttäessä huoltajan tiedot on kirjattava huolellisesti sille varattuun kohtaan.

Luottotietojen tarkistaminen

Hakijoiden sekä alaikäisten hakijoiden huoltajan luottotiedot tarkistetaan aina hakemuksen yhteydessä automaattisesti Suomen Asiakastiedon järjestelmästä. Mahdollinen maksuhäiriömerkintä ei estä asunnon hakemista. Hakijan mahdolliseen asuntotarjoukseen sovelletaan tiukennettuja vuokrasopimuksen ehtoja.

Asunnon hakeminen, jos asut jo Hoasilla

Hoasilla asuvilla on mahdollisuus hakea uutta asuntoa esimerkiksi elämäntilanteen muuttuessa. Sisäinen siirto tarkoittaa muuttoa Hoasin asunnosta toiseen Hoasin asuntoon ilman pakottavaa syytä. Asumisoikeuden siirrolla tarkoitetaan muuttoa Hoasin asunnosta toiseen asukkaan muuttuneen elämäntilanteen vuoksi.

Asumismuodot

Hoasilla on Suomen laajin valikoima erityyppisiä opiskelija-asuntoja. Opiskelija-asunnoissa on monentasoisia ja -hintaisia vaihtoehtoja opiskelijoiden erilaisiin elämäntilanteisiin.

Asuntokohteita on useissa kaupunginosissa lähellä eri oppilaitoksia. Vuokran määrään vaikuttaa muun muassa asunnon koko, sijainti, kiinteistön ikä sekä tehdyt perusparannukset. Uusimmissa tai perusparannetuissa kohteissa sekä lähellä Helsingin keskustaa vuokra on yleensä korkeampi kuin muissa kohteissa. Huomaathan, että kaikkia asuntotyyppejä ei löydy kaikista kohteista.

Hoasin huoneistot ja huoneet ovat pääosin kalustamattomia, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Hoasin asunnot ovat savuttomia, mutta Hoasilla ei valitettavasti ole tarjolla allergia-asuntoja.

Mitä vuokraan sisältyy?

Hoasin kalustamattomien asuntojen vuokraan sisältyy aina vesi ja sähkö kaikissa soluasunnoissa ja osassa muita asuntotyyppejä. Lähes kaikissa kiinteistöissä on lisäksi maksuttomina lisäpalveluina HOASnet, pesutupa, saunavuorot, asukkaiden yhteistilat ja säilytystilat.

Millä perusteilla asunnot vuokrataan?

Hoasin asukasvalintaa säätelevät valtion asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn ohjeistukset, lisäksi asukasvalintaan vaikuttavat Hoasin säännöt ja kampusperiaate. Etusijalla ovat hakijat, jotka ovat asunnottomia, vähävaraisia ja/tai pienituloisia, muuten kiireellisessä asunnontarpeessa ja suorittamassa tutkintoon johtavaa perustutkintoa.

Väliaikainen asuminen

Hoasilla on tarjolla kalustettuja asuntoja keväisin tammi-toukokuussa sekä kalustamattomia asuntoja kesäkuukausiksi huhti-elokuussa. Asuntoa voi hakea kuka tahansa, jolla on esimerkiksi kesätyö- tai opiskelupaikka pääkaupunkiseudulla tai kehyskunnissa.

Esteetön asuminen

Monet Hoasin uusimmista kiinteistöistä ovat esteettömiä. Lisäksi Hoasin kiinteistössä Helsingin Lauttasaaressa (Haahkakuja 5) sijaitsee Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö Vamlasin asumisyksikkö.

Asuntohakemuksen tekeminen

Asuntoa voit hakea heti asuntohakemuksella, kun opiskelupaikkasi on varmistunut, mutta kuitenkin aikaisintaan neljä kuukautta ennen toivottua muuttopäivää. Täytettyäsi hakemuksen Hoas käsittelee hakemuksesi ja lähettää sinulle sähköpostitse vahvistuksen hakemuksen voimassaolosta.

Tästä pääset asuntohakemukselle.

Kauanko hakemukseni on voimassa?

Hakemus on voimassa kolme (3) kuukautta jättöpäivästä. Hakemus tulee päivittää vähintään kolmen kuukauden välein, jottei se vanhene ja poistu hakemusrekisteristämme.

Hakemuksen tietojen muuttaminen

Jos asuntotoiveesi tai elämäntilanteesi muuttuu, voit päivittää hakemuksesi tietoja hakemuksen päivityslomakkeella.

Milloin saan asuntotarjouksen?

Hoasilla ei ole asuntohakemuksille jonotusnumeroita. Asuntoa tarjottaessa huomioidaan mm. asunnon tarpeen kiireellisyys, hakijan varallisuus ja taloudellinen tilanne sekä asunnon odotusaika.

Asuntotarjouksen hyväksyminen

Voit vahvistaa vuokrasopimuksesi allekirjoittamalla sen sähköisessä palvelussa ja toimittamalla Hoasille pyydetyt asiakirjat annettuun määräaikaan mennessä. Vuokrasopimus sitoo molempia osapuolia, kun hakija on toimittanut kaikki vaaditut asiakirjat ja vuokranantaja on ne hyväksynyt. Vuokrasopimuksen vahvistamisen jälkeen asuntohakemuksesi poistuu.

 

Vakuuden maksaminen

Ottaessaan vastaan asunnon vuokralainen maksaa vakuusmaksun ja toimittaa maksusta kuitin vuokranantajalle. Mikäli sosiaalitoimisto maksaa vakuuden, täytyy vuokralaisen huomioida joitakin erityisehtoja.

Asuntotarjouksen hylkääminen

Asuntotarjouksen voi hylätä tarjouksen peruutuslomakkeella. Jos haluat jättää asuntohakemuksesi edelleen voimaan, tarjous tulee hylätä annettuun määräaikaan mennessä.

Usein kysytyt kysymykset hakevalle

Tässä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin asunnonhausta Hoasilla. Katso myös asukkaan opas.

Kämppisasuminen

Hoasin kaveriasunto on nykyään kämppisasunto. Kämppisten valintaan on nyt mahdollista vaikuttaa hakuvaiheen lisäksi myös asumisaikana! Voit hakea huonetta kämppisasunnosta joko uuden tai ennestään tuntemasi kaverin kanssa. Vaihtoehtoisesti voit hakea yksin vapautuvaa huonetta kämppisasunnosta.

www.kämppishaku.fi