Palovaroitin

Kaikissa asunnoissa täytyy lain mukaan olla palovaroitin. Joissain Hoasin asunnoista on Hoasin keskitetty palovaroitinjärjestelmä, jonka ylläpidosta vastaa Hoas. Tällä sivulla kerromme mitä tehdä, jos laite vikaantuu tai hälyttää. 

Tarkastathan tiedot oman kiinteistösi palovaroittimista kiinteistösi perustiedoista. Perustiedot pääset näkemään, kun valitset kohdasta "Hoasin asunnot" oman talosi osoitteen.

Palovaroitin on pakollinen

Vuonna 2010 voimaan tulleen asetuksen mukaan asunnon jokaisen kerroksen jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden täytyy olla vähintään yksi palovaroitin. Omalla vastuullasi on myös palovaroittimen pitäminen toimintakunnossa. Varoittimen kuntotarkastus kannattaa tehdä kuukausittain, jotta ikäviä vahinkoja ei pääse tapahtumaan.  Toimintakunto kokeillaan painamalla varoittimen testinappia. Kunnossa olevasta palovaroittimesta kuuluu kova ääni.

Osassa Hoasin taloista on keskitetty palovaroitinjärjestelmä, jolloin asukas ei tarvitse omaa palovaroitinta. Useimmiten Hoasin järjestelmä on käytössä uudiskohteissa tai juuri perusparannetuissa kohteissa. Myös tämän laitteiston toiminnan testaus kuuluu asukkaan vastuulle, vaikka huollosta vastaakin Hoas.

Mikäli asunnossasi on käytössä keskitetty palovaroitin -järjestelmä, olethan ongelmatilanteissa yhteydessä Hoasiin. Jos omilla toimillasi rikot järjestelmän esimerkiksi irrottamalla hälyttimen tai peittämällä sen, sinua laskutetaan aiheutuneesta huoltokäynnistä. Jos toimillasi aiheutat toistuvia turhia palohälytyksiä esimerkiksi polttamalla ruoan pohjaan, laskutetaan sinua myös näistä käynneistä.

 

Paloilmoitinjärjestelmä

Kiinteistöissä, joissa on käytössä paloilmoitinjärjestelmä, menee palohälytys suoraan hätäkeskukseen. Vaikka hälytys olisi aiheeton, pelastuslaitos tulee aina paikan päälle. Hälytys päättyy vasta, kun pelastuslaitos kuittaa hälytyksen. Ethän siis revi paloilmoitinta irti tai vahingoita sitä muutenkaan, jos se hälyttää.

Jos aiheutat toistuvasti aiheettomia palohälytyksiä asunnossasi, voidaan hätäkeskuksen käynnit laskuttaa sinulta. 

Paloilmoitinjärjestelmän ylläpito kuuluu Hoasin vastuulle. Jos laite vikaantuu, teethän siis asiasta vikailmoituksen Hoasille. Ethän irrota tai muuten vahingoita laitteistoa, sillä tästä aiheutuvat kulut voidaan laskuttaa sinulta.

Palovaroitin

Palovaroittimen hankinta on asukkaan vastuulla, ellei sitä ole asunnossa vuokranantajan puolesta. Käytännössä vuoden 2009 aikana ja jälkeen valmistuneissa tai perusparannetuissa kohteissa on Hoasin palovaroittimet.

Muistathan muutaman asian koskien palovaroittimen asennusta ja ylläpitoa.

  • Kiinnitä palovaroitin mieluiten keskelle kattoa (jos katto on vino, kiinnitetään palovaroitin sen korkeimpaan kohtaan).
  • Ethän sijoita palovaroitinta nurkkaan tai lähelle seinää – etäisyyden seinään pitäisi olla vähintään 50 senttiä. Jos asennat palovaroittimen seinälle, pitäisi sen olla vähintään 15 sentin etäisyydellä katosta. Katon ja seinän rajassa ilma on seisovaa ja voi näin vaikuttaa hälyttimen toimivuuteen.
  • Ethän asenna palovaroitinta ilmanvaihtoaukkojen tai tuuletusikkunan läheisyyteen.
  • Ethän sijoita palovaroitinta kylpyhuoneeseen, sillä kosteus saattaa aiheuttaa virhehälytyksiä. Myös keittiöön sijoitettu palohälytin voi antaa helposti virhehälytyksiä.
  • Ethän sijoita palovaroitinta loistevalaisimen lähelle.
  • Jokaista asunnon 60 neliötä kohti pitää olla yksi palovaroitin.
  • Testaa palovaroittimen toiminta säännöllisesti.
  • Jos palovaroitin pitää säännöllisen piippauksen, viittaa tämä pattereiden loppumiseen. Vaihdathan tällöin palovaroittimen patterin.

Lisätietoa voit lukea vaikkapa palovaroitin sivulta.

Verkkovirtaan kytketty palovaroitin

Hoasilla on kiinteistöjä, joissa on verkkovirtaan kytketty palovaroitin. Tämä palovaroitin hälyttää vain asunnossa, eikä hälytyksestä lähde automaattisesti tieto minnekään.

Jos hälytin vikaantuu, etkä saa hälytystä esimerkiksi tuulettamalla päättymään, olethan yhteydessä Hoasin huoltopalveluihin tai Hoasin palvelukeskuksen ollessa suljettuna päivystykseen. Verkkovirtaan kytkettyä palovaroitinta ei saa irrottaa tai rikkoa.

Laitteen säännöllisestä testauksesta vastaa asukas. Palovaroittimen ylläpito kuuluu Hoasille, eli jos laite vikaantuu, täytäthän asiasta vikailmoituksen. Jos palovaroitin irrotetaan tai rikotaan, voidaan kustannukset veloittaa asukkaalta.

Jos et ole varma, millainen palovaroitin sinun asunnossasi on, tarkastathan asian kiinteistösi perustiedoista

Palovaroitinjärjestelmä

Joissain asunnoissa on käytössä palovaroitinjärjestelmä, josta palohälytys menee aina Securitakselle tietoon. Vaikka hälytys olisi aiheeton, Securitas tulee aina paikan päälle. Hälytys päättyy vasta, kun Securitas kuittaa hälytyksen. Ethän siis revi paloilmoitinta irti tai vahingoita sitä muutenkaan, jos se hälyttää.

Jos aiheutat toistuvasti aiheettomia palohälytyksiä asunnossasi, voidaan turhat tarkastuskäynnit laskuttaa sinulta.

Palovaroitinjärjestelmän ylläpito kuuluu Hoasin vastuulle. Jos laite vikaantuu, teethän siis asiasta vikailmoituksen. Ethän irrota tai muuten vahingoita laitteistoa, sillä tästä aiheutuvat kulut voidaan laskuttaa sinulta.

Jos et ole varma, millainen palovaroitin sinun asunnossasi on, tarkastathan asian kiinteistösi perustiedoista. Perustiedot pääset näkemään, kun valitset kohdasta "Hoasin asunnot" oman talosi osoitteen.