Asunnon lämpötila
Varsinkin syksyllä yhteydenotot asunnon kylmää lämpötilaa koskien ovat yleisiä. Kesäisin taas osa asunnoista saattaa tuntua kuumilta. Osassa yhteydenotoista paikalle tarvitaan esimerkiksi huoltomies ilmaamaan patterit, mutta välillä asukkaan omat toimet riittävät ratkaisemaan ongelman. Tältä sivulta löydät vinkkejä siihen miten asunnon lämpötilaan voi itse vaikuttaa, miten asunnon lämpötila mitataan, miten patterit toimivat ja mikä on asunnon sopiva lämpötila.

Sopivan lämmin sisäilma on sidoksissa myös omiin aktiviteetteihin: parhaan unen saa, jos lämpötila on 18 astetta, ruokaa laittaessa riittää 20 astetta, ja sohvalla löhötessä puolestaan jopa 23 astetta saattaa tuntua tarpeelliselta.
Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetuksessa määritellään huonelämpötilalle seuraavat toimenpiderajat:
- Huoneilman lämpötila lämmityskaudella + 18 °C – + 26 °C
- Huoneilman lämpötila lämmityskauden ulkopuolella + 18 °C – + 32 °C
Huomaathan, että nämä ohjearvot koskevat asunnon oleskeluvyöhykettä, eli ikkunapinnat, seinäpinnat, lattiat ja katot voivat olla näitä viitearvoja viileämmät. Oleskeluvyöhyke on huoneen osa, jonka alapinta rajoittuu lattiaan, yläpinta on 1,8 metrinkorkeudella lattiasta ja sivupinnat ovat 0,6 metrin etäisyydellä seinistä tai vastaavista kiinteistä rakennusosista. Tältä samalta sivulta löydät ohjeet asunnon lämpötilan mittaamiseen.

Kaikissa Hoasin kiinteistöissä varsinainen lämmityskausi alkaa, kun ulkoilman vuorokauden keskilämpötila laskee 15–17 asteeseen. Huoneilma koetaan usein viileänä, vaikka se todellisuudessa olisikin suosituslämpötilojen mukainen. Tämä on yleistä erityisesti lämmityskauden alussa, jolloin ilman suhteellinen kosteus vuodenajasta johtuen on korkea. Syksyisin kestää jonkin aikaa ennen kuin rakenteet ovat täysin lämmenneet ja suhteellinen kosteus alentunut.
Hoasin kiinteistöjä lämmitetään kaukolämmöllä ja lämmitystä säädetään automaattisesti termostaattien avulla ulkolämpötilan mukaan. Suurehkot ulkolämpötilan laskut vaikuttavat kylmyydentunteeseen ennen kuin sisälämpötila tasaantuu vastaamaan ulkolämpötilan muutosta. Lämpötilan noustessa ja laskiessa asunnon ikkunat reagoivat lämpötilan muutokseen välittömästi, eikä lämmitys välttämättä ehdi reagoida lämpötilan äkilliseen muutokseen yhtä nopeasti.

Jos asunnossasi tuntuu liian kylmältä ja viluttaa, kannattaa itse varmistaa muutama asia ennen vikailmoituksen jättämistä.
- Aivan ensimmäisenä mittaa asuntosi lämpötila. Asunnon lämpötilan pitäisi olla vähintään 20–22 astetta. Ohjeet lämpötilan mittaamiseen löytyy tältä samalta sivulta.
- Jos asunnossa on mittarin mukaan tarpeeksi lämmintä, mutta siitä huolimatta on kova vilu, kannattaa tarkastaa, vetääkö ikkunoiden tiivisteistä.
- Jos ikkunoiden tiivisteistä vetää on hyvä varmistaa, ovatko kaikki ikkunoiden lukot kiinni. Ellei sinulla ole ikkunan avaajaa asian tarkastamiseksi, voit täyttää vikailmoituksen ja pyytää sellaista.
- Tarkasta, että ilmanvaihto toimii, eikä venttiileitä ole kokonaan suljettu tai muuten tukittu. Ellei asuntoon tule korvausilmaa sieltä mistä kuuluisi, pyrkii asunto saamaan korvausilman muualta – usein juuri ikkunoiden saumoista.
Jos asunnossasi on toistuvasti alle 20 astetta, kannattaa tarkastaa edelleen muutama asia ennen vikailmoituksen jättämistä.
- Termostaatti vaatii toimiakseen tilaa ja aikaa. Ethän pidä sen edessä paksuja verhoja tai lämpöä tuottavia laitteita kuten televisiota. Älä myöskään laita sänkyä tai sohvaa termostaatin eteen. Tällöin termostaatti lukee lämpötilan väärin, eikä osaa säätää asunnon lämpötilaa oikeaksi. Lisäksi patterin lämmittäessä verhot ja kalusteet estävät lämmön leviämisen huoneeseen.
- Onko sinulla käytössäsi ylimääräisiä lämmittimiä? Ylimääräiset lämmittimet saavat myös termostaatin tulkitsemaan asunnon lämpötilan väärin. Mitä enemmän lämmittimet lämmittävät, sitä enemmän termostaatti pyrkii alentamaan lämpötilaa.
Mikäli yllämainitut toimet eivät ratkaise ongelmaa ja asunnossa on edelleen alle 20 astetta lämmintä, täytäthän asiasta vikailmoituksen. Mainitsethan vikailmoituksella jo tekemäsi toimet ongelman ratkaisemiseksi sekä asunnon lämpötilan, niin asia saadaan eteenpäin mahdollisimman nopeasti.

Jos talvella on vilu, voi kesällä vastaavasti tulla hiki. Rakennukset on rakennettu rakentamisen aikaisia rakennusmääräyksiä noudattaen. Tästä syystä ilmastointia tai muuta jäähdytystä ei taloissa aina ole. Korvaavaa ilmaa virtaa huoneistoon raitisilmaventtiileistä, joita ei saa tukkia. Kiinteistön ilmanvaihto toimii automaattisesti, eikä siihen voi tehdä huoneistokohtaisia säätöjä. Opiskelija-asunnoissa merkittävä tekijä yleisesti lämpötilan suhteen on myös niiden koko, sillä asunnot ovat usein verrattain pieniä. Pienet asunnot lämpenevät voimakkaammin ja läpivetoa ei ole aina mahdollista saada aikaiseksi.
Sosiaali- ja terveysministerion asumisterveysohjeessa sisäilman lämpötilalle ei ole annettu enimmäisohjearvoa lämmityskauden ulkopuolelle eli kesäkaudelle. Asumisterveysohjeen mukaan: ”Huoneilman lämpötila ei saa kohota yli + 26 ºC, ellei lämpötilan kohoaminen johdu ulkoilman lämpimyydestä.”
Lämpötilaa voi laskea passiivisin keinoin.
Passiivisia keinoja ovat muiden muassa ikkunoiden kautta sisään tulevan auringon lämpösäteilyn vähentäminen erilaisilla verhoilla ja mahdollisilla kaihtimilla. Yötuuletuksella (esimerkiksi yöaikainen ristiveto) voidaan jäähdyttää päivällä kuumenneita rakenteita viileämmiksi. Jos tuuletat päivällä kannattaa huomioida, että ulkoilman ollessa huoneilmaa kuumempaa saattaa tuuletus lämmittää asuntoa entisestään. Tuulettaessasi varmistathan, etteivät ikkunat pääse pamahtamaan kiinni tuuletuksen aikana rikkoen ikkunalasia. Tuuletukseen tulee myös aina käyttää tuuletukseen tarkoitettua ikkunaa. Tuulettamisesta ja ilmanvaihdon toimivuudesta löydät lisätietoa Hoasin nettisivuilta.
Kannattaa lisäksi muistaa, että etenkin suuret sähkölaitteet, kuten esimerkiksi televisio, tietokone, pesukone ja uuni, tuottavat lämpöä ja kasvattavat näin lämpökuormaa asunnossa. Näin ollen, ellet käytä laitetta sulje laite, jottei se tuota ylimääräistä lämpöä. Huomioithan myös, että väärinasennettuna huoneistokohtaiset itse hankitut jäähdytyslaitteet lämmittävät huoneilmaa enemmän kuin jäähdyttävät.
Mikäli asunnossasi on jatkuvasti yli +32 astetta omista viilennysyrityksistä huolimatta tai sinulla on todistettavaa terveyshaittaa asunnon kuumuuden takia, voit tehdä vikailmoituksen Hoasin verkkosivujen kautta.

Huoneen lämpöä mitatessa tulee muistaa muutama asia:
- Huonelämpötila mitataan asunnon oleskeluvyöhykkeeltä vähintään 0,6 metrin päästä seinäpinnasta ja noin metrin korkeudelta. Älä mittaa lämpötilaa esimerkiksi seinäpinnalta tai ikkunalasia vasten – nämä pinnat saavat olla viileämmät kuin oleskeluvyöhyke.
- Mittaus kannattaa tehdä useampaan kertaan ja eri vuorokaudenaikoina. Asunto voi olla heti aamusta hieman normaalia viileämpi ja esimerkiksi kotisi elektroniikka lämmittää asuntoasi päällä ollessaan.
- Ethän mittaa lämpötilaa juuri tuuletuksen jälkeen tai ikkunan ollessa auki.
Jos asuntosi mitattu lämpötila on toistuvasti alle 20 astetta, teethän asiasta vikailmoituksen.
Alla myös video huoneen lämpötilan mittaamisesta.

Huoneistoissa on vesikiertoiset lämpöpatterit, joita säädellään termostaattiventtiilillä. Venttiili säätelee patterikohtaisesti vedenkiertoa siten, että patterin vaikutusalueella saavutetaan tavoiteltu huonelämpötila, eikä tilaa lämmitetä liiaksi. Tämän vuoksi eri paikoissa olevat patterit voivat olla keskenään erilämpöisiä. Lämmitysverkostossa kiertävä vesi mukautuu automaattisesti ulkolämpötilan mukaisesti, mitä kylmempi ulkona on sitä lämpimämpää vettä patterissa kiertää.
Patteri voi ajoittain olla kylmä tai vain yläosastaan lämmin, mutta tämä on normaalia. Vaikka patteri tuntuisi kylmältä, voi huoneen lämpötila olla sopiva ja terveellinen.
Termostaatti
Patterin termostaatti vaatii toimiakseen tilaa ja aikaa. Ethän pidä termostaatin edessä paksuja verhoja, isoja huonekaluja tai lämpöä tuottavia laitteita kuten televisiota. Tällöin termostaatti aistii ympäröivän lämpötilan termostaatin ja huonekalun väliin loukkuun jääneestä ilmasta ja säätää todennäköisesti asunnon lämpötilaa väärin.
Termostaatteja ei saa kiertää väkivalloin. Niiden säätelymahdollisuus on noin 2–3 astetta. Huolehdithan kuitenkin, ettei lämmityskaudella termostaattia ole kierretty kokonaan kiinni. Jos termostaatti on rikki tai irti, täytäthän asiasta vikailmoituksen.

Kylpyhuoneissa oleva patteri on niin kutsuttu kiertovesipatteri. Kiertovesipatteri on kytketty lämpimän käyttöveden linjaan, ja sen tehtävänä on pitää linjassa yllä pientä jatkuvaa virtausta, jotta lämminvesiverkoston lämpötila pysyy riittävän ylhäällä. Oikea lämpötila verkostossa ehkäisee bakteerien syntyä ja pitää lämpimän käyttöveden odotusajan vaatimuksen mukaisena.
Patteri hoitaa kylpyhuoneen lämmityksen, tarvittiinpa lämmitystä tai ei. Koska käyttövesipatterit ovat lämpimän käyttöveden verkostossa, ne toimivat, vaikka kiinteistön muu lämmitysverkosto ei kesäisin ole varsinaisesti päällä. Edellä mainittujen syiden vuoksi patteria ei saa kytkeä pois päältä, eikä pattereissa ei ole lainkaan asukkaan säätömahdollisuutta. Kylpyhuoneen ylikuumeneminen on ikävä, mutta tavallinen harmi kesäaikaan.

Hoas ei suosittele asukkaille lisälämmittimien käyttöä asunnoissa. Asukkaan totutellessa 20-22 asteen haluttuun lämpötilaan voi lisälämmitin kuitenkin tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta.
Miksi lisälämmitin olisi pahasta? Yksi syy on se, että lisälämmitintä käyttäessä patterin termostaatti lukee asunnon lämpötilan väärin ja liian korkeaksi. Tämä johtaa siihen, että samalla kun sinä yrität nostaa lämpöä, yrittää patteri puolestaan laskea sitä. Yksin asunnossa täysillä pöhöttävät lämmittimet voivat olla myös turvallisuusriski. Tämän lisäksi lisälämmittimet ovat usein sulakkeiden jatkuvan palamisen takana, sillä lisälämmitin kuormittaa sulaketta liikaa.
On myös muistettava, että lämmittimet käyttävät energiaa, joka taas nollaa tavoitelämpötilalla saavutettavat hyödyt energian kulutuksessa. Energiansäästöllä ei tietenkään pyritä siihen, että asukkaat paleltuvat asuntoihinsa, mutta jos asunnossa on suosituslämmön mukaiset 20-22 astetta lämmintä, lisälämmittimen tilalla voisi kokeilla vaikkapa villasukkia. Muutenkin talvisin myös asunnoissa sisällä saattaa olla tarpeen pukeutua muuhun kuin t-paitaan ja shortseihin.