Ilmanvaihto ja tuuletus

Ilmanvaihto voi kuulostaa tekniseltä ja hankalalta asialta, mutta asukkaan kannalta se voidaan kiteyttää melko helposti: korvaavaa ilmaa virtaa huoneistoon tuloilmaventtiileistä, joita ei saa tukkia ja jotka täytyy pitää puhtaana. Poistoilmaventtiilit taas imevät ilmaa pois asunnosta vieden mukanaan muun muassa hajuja ja kosteutta. Myöskään poistoilmaventtiileitä ei saa tukkia ja ne tulee pitää puhtaana.  

Tarkemmin ilmanvaihdossa on kyse siitä, että katolla sijaitsevat huippuimurit ja asuntojen poistoilmaventtiilit luovat asuntoon alipaineen. Tämä aiheuttaa sen, että alipainetta täyttämään tulee sisään raitista korvausilmaa tuloilmaventtiilien kautta.

Huippuimureiden ja poistoilmaventtiilien säädöt perustuvat siihen, että koko kiinteistön ilmanvaihto on tasapainossa. Jos tukit ilmanvaihtoventtiilit, oman asuntosi - tai pahimmassa tapauksessa koko kiinteistön - ilmanvaihdon tasapaino voi häiriintyä ja ilmanvaihto muuttua. Tällöin asunto voi muun muassa alkaa hakea korvausilmaa vääristä paikoista kuten ovien ja ikkunoiden raoista aiheuttaen vetoa. Asunto voi vetää korvausilmaa myös viereisistä asunnoista aiheuttaen naapuriasuntojen hajujen kiertämisen omaan asuntoosi.  

Huolehdithan siis siitä, ettet omilla toimillasi estä ilmanvaihdon toimimista.