Keittiön varusteet
Kaikissa Hoasin asunnoissa on jääkaappi, mutta kaikissa ei ole pakastinta. Jos asunnossa ei ole pakastinta, ei Hoas asenna sinne sellaista. Kaikissa Hoasin asunnoissa on liesi, mutta minikeittiöllissä yksiöissä ei ole uunia.
Jääkaapin, pakastimen, uunin ja lieden puhtaanapito kuuluu asukkaan vastuulle. Myös uunin, jääkaapin ja liesituulettimen lampun vaihto kuuluu asukkaalle. Jos jääkappi, uuni tai liesi ei yllättäen toimi, kannattaa aina ensin varmistaa, ettei sulake ole palanut. Myös sulakkeen vaihtaminen on asukkaan vastuulla.
Hoasin asuntoihin ei lähtökohtaisesti, muutamaa marginaalista poikkeusta lukuun ottamatta, kuulu mikrot. Jos olet juuri muuttanut asuntoon ja asunnossa on mikro, jonka haluat vietävän pois, täytäthän asiasta vikailmoituksen. Asuessasi jaetussa asunnossa varmistathan ennen vikailmoituksen jättämistä, ettei mikro kuulu jollekin toiselle asukkaalle. Jos pidät mikron, on sen rikkoutuessa sinun vastuullasi joko korjauttaa tai oikeaoppisesti hävittää mikro. Muistathan, että Hoas ei huolla asukkaiden hankkimia kodinkoneita.

Jos jääkaappiisi kertyy vettä, tarkastathan onko jääkaapin sulatusveden poistoaukko puhdas. Sulamisvedenpoistoaukko sijaitsee jääkaapin takaosassa. Tämän lisäksi kannattaa varmistaa, etteivät elintarvikkeet ole kiinni jääkaapin takaseinässä.
Jos jääkaapissasi on automaattisulatus, kone hoitaa sulattamisen itse. Sinun täytyy kuitenkin huolehtia, että sulatusveden poistuminen on mahdollista. Kaapin takaseinän sulatuskaukalon pohjassa oleva sulamisveden poistoaukko on asukkaan pidettävä itse puhtaana. Hyvä väline poistoaukon puhdistukseen on esimerkiksi pumpulipuikko. Mikäli säännöllisen puhdistuksen laiminlyö, on mahdollista, että poistoaukko tukkeutuu. Tällöin sulamisvesi valuu jääkaapin sisälle ja pahimmassa tapauksessa sieltä edelleen lattialle aiheuttaen kosteusvaurion.

Huomaathan, että jääkaappi ja pakastin on sulatettava säännöllisesti. Jään kertyminen kaappiin heikentää sen tehoa ja kuluttaa runsaasti sähköä. Sulatus on paikallaan myös silloin kun huurrekerros on paksumpi kuin puoli senttiä. Jääkaapin yläreunassa olevia tuuletusaukkoja ei saa peittää.
Muistathan jääkaappia tai pakastinta sulattaessasi:
- ettei sulatukseen käytä missään nimessä veistä tai muita teräaseita, sillä ne saattavat rikkoa jäähdytysjärjestelmän.
- ettei vettä pääse valumaan rakenteisiin tai lattialle. Esimerkiksi pakastimen sulattamisella lattialle voit saada aikaan mittavankin vesivahingon. Noudata siis erityistä huolellisuutta äläkä koskaan jätä pakastinta sulamaan itsekseen vaikkapa koulupäivän ajaksi.
Sulatus- ja puhdistusohjeet
- Sammuta virta jääkaapista tai pakastimesta ja tyhjennä se.
- Suojaa tarvittaessa jääkaapin ja pakastimen edusta muutamalla pyyhkeellä, jotka imevät mahdollisesti ulos valuvan veden.
- Sulata jääkaappi tai pakastin. Älä käytä sulatuksen apuna mitään terävää, kuten veistä. Jos kylmäaineet tulevat laitteesta ulos, ei sitä voida enää korjata. Tämä aiheuttaa myös asukaslaskun puukolla jään poistaneelle asukkaalle. Jään sulamista voit nopeuttaa laittamalla kuumaa vettä astiassa jääkaappiin/pakastimeen. Älä jätä pakastinta sulamaan itsekseen ilman valvontaa, ettei asuntoon aiheudu vesivahinkoa.
- Irrota ja pese hyllyt.
- Pyyhi myös jääkaapin sisus kostealla liinalla käyttäen mietoa pesuainetta (esim. laimennettua käsiastianpesuainetta). Älä käytä hankausaineita, soodapitoisia tai happamia puhdistusaineita, tai kemiallisia liuottimia, koska ne saattavat vahingoittaa muovista pintaa.
- Tarkista, että jääkaapin sulamisveden poistovesiaukko ei ole tukkeutunut.
- Anna jääkaapin kuivua. Kytke jääkaappiin virta ja laita tavarat takaisin kaappiin.
- Jos sulatat jääkaappia tai pakastinta poismuuttoosi liittyen ja jätät puhdistuksen jälkeen laitteen pois päältä, jätäthän sen oven raolleen. Näin ilma pääsee kiertämään, eikä jääkaappiin muodostu hometta tai epämiellyttäviä hajuja.
Jos olet juuri sulattanut pakastimen ja laitat sen uudelleen päälle, kuuluu yleisesti ottaen pakastimen punaisen hälytysvalon palaa. Hälytysvalo palaa kunnes pakastin on saavuttanut asetetun lämpötilan. Laita pakastin päälle ja seuraa sammuuko valo (jäähtymisaika riippuu tuotteesta, mutta maksimissaan se kestää yön yli). Valon pitäisi sammua, kun asetettu miinuslämpötila on saavutettu. Voit nopeuttaa jäähtymistä käyttämällä pakastimen pikapakastustoimintoa. Jos valo ei sammu, saattaa se merkitä laitteen viallisuutta.
Myös itsensä sulattava jääkaappi täytyy puhdistaa riittävän usein. Imuroi laitteen takana oleva lauhdutin säännöllisesti. Pöly ja heikko ilmankierto laitteen ympärillä voi aiheuttaa jopa tulipalon.

Useimmissa pakastimissa on pikapakastustoiminto. Ellet ole varma, missä sinun asuntosi pakastimen pikapakastusnappi on, voit pakastimen tuotetiedoilla esimerkiksi googlettaa käyttöohjeen.
Yleisesti pikapakastustoiminnon käytössä olemisesta viestii ohjauspaneeliin syttyvä oranssi valo. Pikapakastusta voidaan käyttää esimerkiksi pakastimen sulattamisen jälkeen, jotta haluttu lämpötila saavutetaan nopeammin. Kytkin on kuitenkin ehdottomasti muistettava ottaa pois päältä, kun haluttu lämpötila on saavutettu. Jos pakastuskytkin jätetään pohjaan, ohitetaan pakastimen termostaatti ja pakastimen moottori käy koko ajan, jolloin se vie sähköä ja lyhentää tuotteen elinkaarta.
Jos pakastimesi kerää jäätä huomattavasti ja nopeassa ajassa tai se on jatkuvasti paljon haluttua kylmempi, kannattaa tarkastaa, ettei pikapakastustoiminto ole päällä.

Voisi olettaa, että uusi jääkaappi on vanhoja hiljaisempi ja huomaamattomampi. Mistä on siis kyse, kun uusi jääkaappi kurnuttaa nurkassa huomattavasti vanhaa kanssasisartaan äänekkäämmin? Uusissa jääkaapeissa ei käytetä enää freonia jäähdytykseen, vaan se on korvattu ympäristöystävällisemmillä aineilla. Tästä johtuen myös desibelitaso uudessa laitteessa saattaa olla korkeampi. Pohjoismaisen ympäristömerkin mukaan äänitason pitäisi olla korkeintaan 40 desibeliä.
Jääkaapin pitäessä ääntä vaikuttaa äänen lähde ja laatu aina siihen, kuinka ääneen tulisi reagoida. Onko kyse hurinasta, sirinästä, kolahduksesta sammuessa, lorinasta vai jostain muusta? Pääosin jääkaapin pitämät äänet eivät ole varsinaisia vikoja, vaan laitteiden ja niiden kylmäaineiden ominaisuus. Esimerkiksi äänen ollessa lorinaa, suhinaa tai puhinaa, on sen lähde hyvin todennäköisesti nestekierrosta syntyvä ääni. Mikäli jääkaappi seisoo kuluneiden kumitassujen päällä, saattaa siitä kuuluva ääni voimistua täristessään lattiaa vasten. Jääkaapin jalkojen ja lattian väliin voi yrittää laittaa jonkinlaista pientä eristystä. Myös laitteen asennon ja/tai paikan pienikin muuttaminen saattaa auttaa. Jos putket resonoivat jääkaapin takaosassa, voi tästä päästä helpostikin eroon putkien asentoa hieman muuttamalla.
Jos laite toimii suunnitellusti ja äänitaso on hyväksyttävä, ei laitetta lähdetä vaihtamaan, vaikka asukas olisi tottunut hiljaisempaan kylmälaitteeseen.

Valurautaista liettä pestäessä kannattaa muistaa huolehtia myös levyjen kuivaamisesta, sillä levyt saattavat muuten ruostua. Ethän riko lieden pintaa hankaavilla materiaaleilla, sillä rikottu pinta kerää vain entistä enemmän likaa. Joskus olet saattanut nähdä ruskeat ympyrät liedenlevyjen reunoilla. Tällöin pinta on todennäköisesti rikottu liian rajulla siivoustekniikalla. Nämä ympyrät eivät millään tavoin estä lieden käyttämistä tai vaadi lieden uusimista, vaan ovat esteettinen haitta. Huomioithan, että edes siivousliike ei tällöin pintaa saa valkoisen kiiltäväksi, koska siivoaminen puhdistaa pinnat, ei luo uutta pintaa vanhan vaurioituneen tilalle. Uunin lasiin pinttyy usein myös roiskeita, joiden takia lasi on ruskea. Nämä ovat joskus niin pinttyneitä, ettei niitä edes siivoamalla saa pois, mutta eivät estä uunin käyttöä.
Helpoiten siivous käy, kun siivoat uunin ja lieden säännöllisesti käytön jälkeen. Lisäksi leivinpaperin ja uunipeltien käyttö on suositeltavaa, sillä tällöin ei mitään pääse valumaan uunin pohjalle ja palamaan sinne kiinni.

Hoasin liesikuvut ovat lähes poikkeuksetta kytketty olemaan osa koneellista ilmanvaihtoa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että liesikupu on koko ajan päällä. Aamuin, iltapäivisin ja iltaisin niissä on tehostetut käyntiajat. Sinulla ei siis ole mahdollista itse säätää ilmanvaihdon tehokkuutta.
Jos liesikupu ei tunnu vetävän kunnolla kannattaa tarkastaa, missä kunnossa rasvasuodatin on. Rasvasuodattimen puhdistus kuuluu asukkaan vastuulle.
Rasvasuodattimen pesuohjeet
- Kytke virta pois ja irrota rasvasuodatin.
- Pese metallinen rasvansuodatin kuumassa astianpesuaineliuoksessa ja harjaa pehmeällä harjalla.
- Jos rasvasuodatin on tehty pehmeästä, huokoisesta aineesta, pusertele sitä pesuaineliuoksessa, huuhdo ja kuivaa.
- Pyyhi liesituuletin päältä ja alta käsiastiapesuainevedellä.
- Anna rasvasuodattimen kuivua ja aseta se takaisin paikalleen.

Jääkaapin, lieden ja liesikuvun lampun vaihto kuuluu myös asukkaan vastuulle. Alla olevilta videoilta löydät ohjeita näiden lamppujen vaihtoon.

Hoas on asennuttanut joihinkin kiinteistöihin niin sanotut vuoto- ja kosteushälyttimet keittiön roskakaapin alasokkeliin. Ilmaisimien tarkoitus on hälyttää, mikäli keittiökaapin sokkeliin vuotaa vettä.
Mikäli vuotohälytin hälyttää tai vikaantuu, olethan yhteydessä Hoasiin tai palvelukeskuksen kiinni ollessa päivystykseen.