Jätehuolto

Huolellisella jätteiden käsittelyllä on iso merkitys koko kiinteistön asukasviihtyvyyteen ja oikeanoppisella jätteiden lajittelulla on suuri merkitys ympäristöllemme.

Hoasin jäteastiat tyhjennetään sopimuksen mukaisin taajuuksin. Jotta tyhjennys sujuu sulavasti, on tärkeää, että jätetilan lattioille ei jätetä roskia tai roskapusseja. Jos roskia on maassa niin paljon, että jäteastioita ei saa ulos jätetilasta, ei niitä tyhjennetä. Jätteiden keräysautojen kuljettajien vastuulle ei kuulu pihojen tai maahan jätettyjen roskien poisto, he tyhjentävät vain roska-astiat käynnillään. Lattialla lojuvat ruoantähteet ja muut roskat houkuttelevat helposti paikalle myös erilaisia vierailijoita, kuten esimerkiksi rottia.

Jäteastioiden täyttämisen tulee aina aloittaa takimmaisista astioista lajitteluohjeita noudattaen. Huomiothan, että joillain kiinteistöillä on useampi jätepiste, joissa saattaa olla eri jäteastiat. Jos siis et löydä jätteellesi sopivaa jäteastiaa, tarkista kiinteistön muut jätepisteet. Joissain Hoasin uudemmissa kiinteistöissä on käytössä jätteen keräykseen tarkoitettu putkikeräysjärjestelmä. Putken luukun saa auki avainlätkällä, jonka saat Hoasin toimistolta asuessasi sellaisessa kiinteistössä, jossa keräysputki on käytössä.

Kalusteita, ongelmajätettä tai muuta jäteastioihin kuulumatonta tavaraa ei saa jättää jätekatokseen tai muualle kiinteistölle. Asukkaan tulee itse huolehtia omien kalusteiden, isokokoisten jätteiden sekä muiden jätekatokseen kuulumattomien tavaroiden hävittämisestä tai kierrättämisestä.

Lajittelu

Jos lajittelet jätteesi oikein, vain pieni osa jätteestä päätyy kaatopaikalle rasittamaan ympäristöä. Kun materiaaleja voidaan kierrättää, säästyy luonnonvaroja. Lisäksi oikein lajittelemalla alennat kiinteistösi jätekustannuksia. Jos kierrätysastiaan päätyy väärää jätettä, vaikkapa lasipurkkeja biojätteeseen, ei jäteauto tyhjennä astiaa. Paikalle täytyy tällöin tilata sekajäteauto tyhjentämään biojäte sekajätteeseen, joka nostaa jätekustannuksia.

Pieni vaivannäkö kannattaa siis ehdottomasti! Alta löydät koottuna, mitä mihinkin jäteastiaan voi hyvillä mielin laittaa sekä tietoa siitä, mihin mitäkin jätettä voidaan hyödyntää.

Katso kierrätys.info-sivulta lähimmät jätteenkeräys- ja kierrätyspisteet, jos kaikkia ei löydy omasta jätepisteestäsi.

 

Lähteet:

HSY - Helsinginseudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä

Yle, Kuningaskuluttaja