Jätteen lajittelu

Välillä kummastellessa, mikä roska kuuluu mihinkin astiaan voi alkaa mietityttämään, mitä jätteen lajitteleminen oikeasti edes hyödyttää?

Nykyaikana se hyödyttää paljonkin. Tiesitkö, että esimerkiksi kierrättämälläsi biojätteellä voidaan lämmittää osaa kaupungin kaukolämpöverkosta tai sähköromusi muoviosia voidaan hyödyntää vaikka fleece -takissa? Tai että osa palauttamastasi ongelmajätteestä poltetaan ja polttolämpö jalostetaan sähköksi.

Jos kierrätät oikein, vain pieni osa jätteestä päätyy kaatopaikalle rasittamaan ympäristöä. Esimerkiksi metallia voidaan kierrättää lähes loputtomiin. Lisäksi energiajakeesta voidaan valmistaa esimerkiksi kierrätyspolttoainetta teollisuuden käyttöön. Kierrätyspolttoaineella voidaan korvata fossiilisia polttoaineita. Kun materiaaleja voidaan kierrättää, säästyy luonnonvaroja.

Lisäksi kierrättämällä oikein alennat kiinteistösi jätekustannuksia. Jos kierrätysastiaan päätyy väärää jätettä, vaikkapa lasipurkkeja biojätteeseen, ei jäteauto tyhjennä astiaa. Paikalle täytyy tällöin tilata sekajäteauto tyhjentämään biojäte sekajätteeseen, joka nostaa jätekustannuksia. Lisäksi ylimääräisillä tyhjennyksillä on ympäristövaikutuksia ylimääräisten ajettujen kilometrien muodossa.

Pieni vaivannäkö kannattaa siis ehdottomasti! Alta löydät koottuna, mitä mihinkin jäteastiaan voi hyvillä mielin laittaa sekä tietoa siitä, mihin mitäkin jätettä voidaan hyödyntää.

Katso kierrätys.info-sivulta lähimmät jätteenkeräys- ja kierrätyspisteet, jos kaikkia ei löydy omasta jätepisteestäsi.

 

Lähteet:

HSY - Helsinginseudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä

Yle, Kuningaskuluttaja