Jälleenvuokrauksessa huomioitavaa

Mikäli otat itsellesi jälleenvuokralaisen, tulee sinun ottaa huomioon monta seikkaa. Tutustu seuraaviin ohjeisiin huolellisesti.

1. Vastuu asunnon kunnosta

Jälleenvuokratessasi asunnon pysyt edelleen vuokrasuhteessa Hoasiin ja näin ollen olet vastuussa asunnon kunnosta. Jos asuntoon tulee esimerkiksi asuinaikaista asukaslaskutettavaa, ohjataan asukaslaskut päävuokralaiselle.

Koska sinä olet jälleenvuokralaisesi vuokranantaja, on sinun hyvä jo etukäteen suunnitella ja sopia jälleenvuokralaisen kanssa, kuinka tällaisissa tilanteissa toimitaan. Koska Hoasilla ei ole vuokrasuhdetta jälleenvuokralaiseesi, Hoas ei voi puolestasi hoitaa vuokrasopimuksenne liittyviä asioita hänen kanssaan.

2. Hoas asioi aina ensivuokralaisen kanssa

Jos jälleenvuokralainen haluaa varata autopaikan, tulee päävuokralaisen antaa tähän suostumuksensa ja tehdä varaus jälleenvuokralaisen puolesta. Hoas ei anna jälleenvuokralaisille omia tunnuksia sauna- ja pesulavarausjärjestelmään.

3. Avainten luovuttaminen jälleenvuokralaiselle

Päävuokralaisen tulee huolehtia avainten luovuttamisesta jälleenvuokralaiselle vuokrasuhteen alussa sekä avainten saamisesta takaisin poismuuton yhteydessä. Päävuokralainen ei voi jättää avaimia Hoasille jälleenvuokralaisen noudettavaksi eikä jälleenvuokralainen voi palauttaa avaimia Hoasille sopimuksen päätyttyä.

4. Muista kotivakuutus!

Sekä päävuokralaisen että jälleenvuokralaisen tulee huolehtia kotivakuutuksensa voimassaolosta ja kattavuudesta itse. Jos jälleenvuokralainen vahingoittaa irtaimistoasi, Hoas ei korvaa vahinkoja. Jos jälleenvuokralainen vahingoittaa asuntoa, perii Hoas korjauksesta aiheutuvat kulut ensivuokralaiselta. Vakuutuksen yksityiskohdat ja ehdot kannattaa sopia oman vakuutusyhtiösi kanssa (Hoas ei tarjoa kotivakuutusta).

5. KELA

Jos saat asumislisää, on tilapäisen vuokralaisen ottamisesta ilmoitettava Kelaan. Tuen saanti lakkaa siksi ajaksi, kun asunto on vuokrattu ulkopuoliselle. Jälleenvuokrauksesta saatava vuokratulo on veronalaista tuloa, joten muista huomioida asia myös veroilmoituksessasi.

6. Muuttoilmoitus

Netissä tai lähimmässä postissa hoidat helposti muuttoilmoituksen postille ja lakisääteisen muuttoilmoituksen maistraatille yhdellä lomakkeella. Postista saat myös kortteja, joilla voit maksutta ilmoittaa uuden osoitteesi sukulaisille ja ystäville kotimaassa.

Tutustu myös jälleenvuokrausohjeisiin.