Energiansäästö omilla arjen teoilla

Käytät energiaa päivittäin esimerkiksi asuntosi lämmittämiseen, eri kulkuvälineisiin, valaistukseen ja sähkölaitteidesi toimintaan. Käytät energiaa myös välillisesti – käyttämäsi tuotteen valmistus, tuotteen pakkaus ja tuotteen kuljetus myymälään on kuluttanut energiaa. Välillisen energian käyttöä on vaikea arvioida, mutta voit alentaa välillisen energian kulutustasi suosimalla kotimaista, paikallista, kestävää ja kierrätettävää.

Kun ostat vaikkapa pesukonetta, voit vertailla eri laitteiden kulutusta. Energiaa vähemmän käyttävä laite voi olla hieman kalliimpi, mutta voi maksaa itsensä takaisin pienempinä sähkölaskuina.  Laitteissa on nykyään myös pakollisena energiamerkki.

Energiansäästöviikkoa vietetään viikolla 41 Suomessa vuosittain. Energiansäästöviikon tarkoitus on herättää ihmisiä kiinnittämään huomiota energiansäästöön ja energian käyttötottumuksiin.

Energiaa voit säästä arjen tekemisessä useilla pienillä nikseillä. Alla on listattu joitain vinkkejä siihen, kuinka voit aktiivisesti vaikuttaa omaan energiankulutukseesi.