Vuokranmaksuvaikeudet

Kannattaa muistaa, että vuokranmaksu on laskuista tärkein ja ensisijainen maksettava. Pääkaupunkiseudun vaikean asuntotilanteen vuoksi on ensisijaisen tärkeää, ettei vuokrasopimus pääty vuokrarästien takia. Maksamattomat vuokrat voivat johtaa perintätoimiston kautta käräjäoikeuteen ja ulosottoon. Tässä vaiheessa tilanne on vaikeasti korjattavissa ja seurauksena voi olla maksuhäiriömerkinnän lisäksi häätö. Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa asunnon saantia huomattavasti. Näistä syistä johtuen on pelkästään viisasta hakea apua ajoissa. Läheistesi lisäksi voit hakea apua ja tukea esimerkiksi oman kaupunkisi palveluiden piiristä. Mikäli sinulla on haasteita vuokranmaksussa, voit tarvittaessa olla yhteydessä meihin ja voimme yhdessä selvittää, mikä tilanteessa voisi olla avuksi. Lähestyä voit sähköpostilla osoitteeseen asukasneuvonta[a]hoas.fi ja tarvittaessa voit käyttää luottamuksellista sähköpostia, jolloin viesti toimitetaan salattuna.

Mikäli vuokrasi ovat jo erääntyneet ja olet saanut yhteydenoton perintätoimistoltamme, asiaan kannattaa tarttua nopeasti. Perintään mennessä maksettava vuokra voi nopeasti nousta kulujen ja korkojen myötä, minkä vuoksi ratkaisua tulee hakea mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Suosittelemme maksuvaikeuksien yllättäessä hakemaan apua tilanteen ratkaisemiseksi, jotta asuminen saadaan turvattua. Perintätoimistomme on Svea Perintä. Vuokranmaksun laiminlyöminen johtaa asunnon hallintaoikeuden menettämiseen, eli häätöön. Lisätietoa vuokranmaksusta löydät täältä.

Mikäli koet tarvitsevasi apua taloutesi kanssa tai sinulla on haasteita velkojen kanssa, voit apua saada talous- ja velkaneuvonnasta. Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit tarjoavat asukkailleen talous- ja velkaneuvontaa ja voit tutustua palveluihin oman kaupunkisi sivuilta.

Opiskelijoiden keskeinen tulonlähde on opintotuki ja asumislisä. Näitä haetaan Kelasta ja kannattaakin varmistaa, että olet hakenut ja saat sinulle kuuluvat tuet.

Viimesijainen tuki tilapäisissä taloudellisissa vaikeuksissa on toimeentulotuki. Perustoimeentulotukea haetaan Kelasta, mutta täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea Helsingin, Espoon tai Vantaan kaupungin sosiaalitoimistosta, riippuen siitä missä kaupungissa asut.