Hoasin asunnot

Haulla löydät kaikki Hoasin kiinteistöt sekä talojen omat sivut.

Alue
Kiinteistö
Hae

Lisäpalvelut asukkaille

Hoasilla on monipuolinen tarjonta maksuttomia lisäpalveluja asukkailleen lähes kaikissa kiinteistöissä. Lisäpalveluiden laajemmat kuvaukset ja ohjeistukset käyttöönottoon löytyvät palveluiden alta. Hoasilta on saatavissa myös erilaisia todistuksia esim. Kelaa varten.

Asukkaan vastuut

Koti Hoasilla on usein opiskelijan ensimmäinen oma koti ja monet asumiseen liittyvät vastuut ja velvollisuudet tulevat eteen ensimmäistä kertaa. Oma asunto merkitsee vapautta, mutta myös vastuuta ja velvollisuuksia.

Asukas on velvollinen hoitamaan ja ylläpitämään asuntoa sekä siivoamaan asuntoa huolellisesti. Hoasilla asuminen edellyttää asukkaalta päätoimista tutkinto-opiskelua.

 

Vuokrasopimuksen jatkaminen

Hoasilla on yksiöissä viiden vuoden rajoitettu asumisaika. Toimintamallit asumisajan rajoitteen päättyessä riippuvat siitä onko asumisajan rajoitteesi Hoasin vanhojen sääntöjen mukainen vai uusien 1.1.2016 alkaen käytössä olleiden sääntöjen mukainen.

Määräaikaista sopimusta on mahdollista jatkaa pääasiallisesti jos asuminen ja vuokranmaksu sujuvat ongelmitta ja opiskelusi jatkuvat.

Avaimet

Avain on henkilökohtainen, ja sitä on käytettävä vastuullisesti ja huolellisesti. Huolehdi aina tarkoin avaimistasi. Avaimeen ei saa kiinnittää asunnon osoitetta eikä omistajan nimeä tai puhelinnumeroa.

Sinulle luovutetuilla avaimella/avaimilla pääset myös asukkaille tarkoitettuihin yleisiin tiloihin, kuten varastoon ja pesulaan. Harrastetilojen sekä kerhohuoneen avaimia ylläpitävät asukastoimikunnat.

Asunnon hakeminen, jos asut jo Hoasilla

Hoasilla asuvilla on mahdollisuus hakea uutta asuntoa esimerkiksi elämäntilanteen muuttuessa. Sisäinen siirto tarkoittaa muuttoa Hoasin asunnosta toiseen Hoasin asuntoon ilman pakottavaa syytä. Asumisoikeuden siirrolla tarkoitetaan muuttoa Hoasin asunnosta toiseen asukkaan muuttuneen elämäntilanteen vuoksi.

Jälleenvuokraus

Hoasilta asunnon vuokrannut opiskelija voi tilapäisesti vuokrata asuntonsa ulkopuoliselle henkilölle kesäkuukausien (touko-elokuu) ajaksi ja opintoihin liittyvän työharjoittelun tai opiskeluvaihdon ajaksi.

Energiansäästö

Energian merkityksen arkipäiväisessä elämisessä huomaa ehkä parhaiten silloin, kun sähköä ei ole. Sähkökatkon iskiessä voi yrittää taskulampun tai kynttilän onnettomassa valokeilassa pelastaa arvokkaita pakasteita ja mummon marjahilloja. Kun tietokoneelta yrittää tarkastaa, milloin sähkökatkos loppuu, muistaa, ettei se toimi. Ainoa lohtu on, että voipahan ainakin rauhassa katsoa sen elokuvan, joka piti katsoa jo aikaa sitten… niin.

Asukasneuvonta

Hyvä naapuri ottaa muut asukkaat huomioon ja muistaa etenkin tietyt seikat, kuten roskien lajittelun oikein ja säännöt hiljaisuusajoissa. Asumisen häiriötilanteissa kannattaa pyrkiä keskustelemaan asiasta ensin häiriön aiheuttajan kanssa ja jos tilanne ei korjaannu niin olla yhteydessä Hoasin asukasneuvontaan. Nauti siis asumisesta opiskelija-asunnossasi, mutta muista kunnioittaa naapureita ja kämppiksiä!

Kämppisasuminen

Hoasin kaveriasunto on nykyään kämppisasunto. Kämppisten valintaan on nyt mahdollista vaikuttaa hakuvaiheen lisäksi myös asumisaikana! Voit hakea huonetta kämppisasunnosta joko uuden tai ennestään tuntemasi kaverin kanssa. Vaihtoehtoisesti voit hakea yksin vapautuvaa huonetta kämppisasunnosta.

www.kämppishaku.fi

Vikailmoitus

Vikailmoitukset pyritään hoitamaan niin pian kuin mahdollista, kuitenkin kiireellisyyden mukaan (vertaa esimerkiksi vesivuodot vs. kolhu ovessa). Niin sanotut ei-akuutit työt pyritään hoitamaan noin kuukauden sisällä. Eri ajanjaksojen ruuhkaisuus on kuitenkin huomioitava. Esimerkiksi syksyllä suurien muuttojen aikaan töiden vasteajat ovat usein pidemmät kuin hiljaisempina kausina.

Lämmitys ja ilmanvaihto

Asuntosi sisäilmaan vaikuttaa oleellisesti asunnon lämpötila ja ilmanvaihto. Joihinkin asioihin asukkaan on itse vaikea vaikuttaa, mutta on hyvä muistaa, että asukkaan teoilla voi olla dramaattinen vaikutus esimerkiksi ilmanvaihdon toimivuuteen.

Vesi ja viemäröinti

Vuotavasta hanasta tai vessanpöntöstä kannattaa ilmoittaa Hoasille mahdollisimman pian vikailmoituksella.

HSY:n sivujen mukaan tiheä tippavuoto ompelulangan kokoisesta vuotokohdasta aiheuttaa 75 euron lisäkustannuksen vuosittain. Parsineulan kokoinen vuotokohta aiheuttaa jo 750 euron lisälaskun vuosittain. Jatkuvasti vuotava wc –pönttö aiheuttaa 7 500 euron kustannukset ja jatkuva vesivirta lyijykynän mentävästä vuotokohdasta jopa 75 000 euron lisäkustannukset kiinteistölle.

Kodin laitteet ja varusteet

Kodissasi on useita laitteita ja varusteita. Vaikka jotkut niistä ovat asunnossa Hoasin puolesta, kuuluu osa ylläpidosta sinun vastuullesi. Esimerkiksi valaisimien lamppujen ja sytykkeiden vaihdot ovat asukkaan vastuulla. Katso vastuunjakotaulukosta, mikä asunnossasi kuuluu ensisijaisesti sinun vastuullesi.

Oman asunnon siivous

Huolehtimalla säännöllisestä viikkosiivouksesta pääset helpommalla asunnosta pois muuttaessasi ja huolehdit osaltasi asunnon pintojen kestämisestä mahdollisimman pian. Vuokralaisena on velvollisuutesi on myös huolehtia asunnon kunnon ylläpitämisestä. Olemme keränneet tähän osioon ohjeita ja vinkkejä asunnon siivoukseen. Lisätietoa muuttosiivouksesta ja muista poismuuttoon liittyvistä asioista.

Tuholaiset ja niiden torjunta

Silloin tällöin asuntoon saattaa ilmestyä odottamattomia vierailijoita. On tärkeää muistaa, että osa asunnon hyönteisistä on täysin harmittomia ulkoa saapuneita vierailijoita, joiden asunnossa oloon ei tarvitse tuholaistorjunnan kautta puuttua. Joskus kyseessä on kuitenkin tuholaistorjuntaa vaativa tuhohyönteinen.

Jätehuolto ja kierrätys

Yhteistentilojen, pihojen ja jätetilojen siisteys lähtee pitkälti asukkaista ja asukkaiden asumiskäyttäytymisestä. Piha-alueiden siistinä pito ja jäteastioiden tyhjennys on vuokranantajan vastuulla, mutta lähtökohtaisesti alun alkaenkaan piha-alueelle ei pitäisi jättää roskia lojumaan maahan tai jätekatokseen hylätä sohvia. On hyvä muistaa, että jätteiden keräysautojen kuljettajien vastuulle ei kuulu pihojen tai maahan jätettyjen roskien poisto, he tyhjentävät vain roska-astiat käynnillään.

Huomioithan omassa asumiskäyttäytymisessäsi myös, että epäsiistit ja ylipursuavat jäteastiat ja jätehuoneen lattialle heitetyt roskapussit ovat terveysriski ja aiheuttavat kiinteistölle ylimääräisiä kuluja, jotka voivat heijastua asukkaiden vuokriin.

Pitkän tähtäimen ylläpitosuunnitelma

Hoasin kiinteistöjä pyritään ylläpitämään suunnitelmallisesti. Kaikilla toimilla pyritään ekonomisesti ja ekologisesti mielekkääseen kiinteistön hallintaan. Hyvin suunnitelluilla ja ennakointiin perustuvilla kunnossapitotöillä voidaan ennaltaehkäistä vikojen ja puutteiden syntymistä sekä pidentää kiinteistöjen elinkaarta. Ennakoinnilla ja suunnitelmallisuudella voidaan myös vaikuttaa kunnossapidon kustannuksiin.

Yleisten tilojen ja ulkoalueiden kunnossapito

Muistathan, että sinulla on tärkeä rooli asunnon ja koko kiinteistön kunnossapidossa. Viihtyisän ja mukavan asuinympäristön luominen on paljon kiinni myös asukkaista.

Viihtyisä asuinympäristö koostuu monesta asiasta, kuten siististä yleisilmeestä, mukavista naapureista ja hyvin ylläpidetystä kiinteistöstä.

Palovaroitin

Kaikissa asunnoissa täytyy lain mukaan olla palovaroitin. Joissain Hoasin asunnoista on Hoasin keskitetty palovaroitinjärjestelmä, jonka ylläpidosta vastaa Hoas. Tästä osiosta löydät kootusti toimintamallit niihin tapauksiin, että laite vikaantuu tai hälyttää.

Tarkastathan tiedot oman kiinteistösi palovaroittimista kiinteistösi perustiedoista. Perustiedot pääset näkemään, kun valitset kohdasta "Hoasin asunnot" oman talosi osoitteen.

 

Palokuorma yleisissä tiloissa

Pelastuslaki kieltää tavaroiden säilyttämisen kulkureiteillä, joiksi kerrostalon rappukäytävät lasketaan. Usein rappukäytävä on ainut poistumistie, minkä vuoksi rappukäytävillä kulkemisen täytyy olla esteetöntä. Lisäksi rappukäytävissä säilytettävät tavarat voivat vaikeuttaa pelastuslaitoksen toimintaa hätätilanteessa.

Näin toimit hätätilanteessa

Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.

Yleissääntönä palavasta tilasta poistutaan ulos. Kerrostaloissa asunnot on rakennettu omiksi palo-osastoikseen, joissa palo ei pääse helposti leviämään asunnosta toiseen. Jos omassa asunnossa on tulipalo, poistu asunnosta ja sulje ovet perässäsi. Savuiseen tilaan ei kuitenkaan saa mennä. Jos naapurissa palaa tai rappukäytävässä on savua, pidä ovi kiinni ja tuki oven raot, ettei savua pääsisi asuntoon. Soita hätänumeroon 112 ja odota parvekkeella tai avoimen ikkunan vierellä.

Kiinteistösi pelastussuunnitelma

Kaikissa Hoasin kiinteistössä on suoritettu turvallisuuskartoitus. Kartoituksessa on tarkistettu koko kiinteistön pelastusturvallisuus ja täydennetty opasteet. Kartoituksen ovat suorittaneet alan ammattilaiset. Kartoituksesta saatavalla tiedolla on päivitetty jokaisen kiinteistön turvallisuus- ja pelastussuunnitelma.

Tietoa asukastoiminnasta

Asukastoiminta on asukkaiden yhteistoimintaa; retkiä, talkoita, juhlia ja yhteiskäytössä olevia harrastusvälineitä. Asukastoiminnan sivuilta löydät tietoa, ohjeita ja valmiita lomakkeita asukastoimikuntien käytettäväksi ja toiminnan helpottamiseksi. 

 

Asukastoiminnan yhteystiedot:

asukastoiminta[at]hoas.fi

Hoas Asukastoiminta, PL 799, 00101 Helsinki

Facebookissa: Hoas asukastoiminta / Hoas tenant activity

Asukastoimikunnan tehtävät

Asukastoimikunnan toiminta muokkautuu kohteen ja sen asukkaiden mukaan. Tärkeää on yhteishengen luominen ja mahdollisuus vaikuttaa kiinteistön viihtyvyyteen. Toimikunta vastaa yhteistiloista, esimerkiksi kerhohuoneiden varauksista ja varustuksesta. Toimikunnalla on myös mahdollisuus järjestää asukkaille tapahtumia, talkoita ja retkiä.

Usein kysytyt kysymykset asuvalle

Tässä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin asumisesta Hoasilla. Katso myös asukkaan opas.