Hyppää sisältöön
Etusivu Asuvalle Pelastusturvallisuus

Hätätilanteet

Hätätilanteessa soita aina hätänumeroon 112.

Hätätilanteessa auttaa, kun on etukäteen varautunut ja harjoitellut toimintaa onnettomuustilanteissa. Tutustu ainakin oman kiinteistösi pelastussuunnitelmaan, testaa palovaroittimen toiminta säännöllisesti ja hanki kotiin alkusammutusvälineet.

Hyvää tietoa hätätilanteista ja niihin varautumisesta löytyy myös Pelastustoimen sivuilta.

Pelastussuunnitelma ja väestönsuojat

Pelastussuunnitelma kertoo, kuinka toimia erilaisissa vaara- ja uhkatilanteissa. Pelastussuunnitelma on aina kiinteistökohtainen ja niissä otetaan huomioon kunkin kiinteistön erityispiirteet. Jokaisella kiinteistöllä on oma pelastussuunnitelmansa. Löydät myös kiinteistösi väestönsuojan sijainnin ja tyypin pelastussuunnitelmasta.

Kiinteistösi pelastussuunnitelma on MyHoasin Kiinteistön tiedot -osiossa.

Palovaroitin

Lain mukaan kaikissa asunnoissa täytyy olla palovaroitin. Hoas-asunnossa voi olla keskitetty palovaroitinjärjestelmä, verkkovirtaan kytketty palovaroitin tai perinteinen paristoilla toimiva palovaroitin. Jos asunnossa ei ole palovaroitinta valmiina, sinun on asukkaana hankittava sellainen sinne itse. Löydät tiedon asuntosi palovaroitintyypistä MyHoasista.

Palovaroittimen toiminnan testaus kuuluu aina asukkaan vastuulle, riippumatta palovaroittimen tyypistä. Suositus on, että palovaroittimen toiminta testataan kerran kuukaudessa. Palovaroittimen testaaminen on helppoa: paina varoittimessa olevaa testinappulaa ja hälytysäänen pitäisi kajahtaa.

Keskitetty palovaroitinjärjestelmä

Uusimmissa ja perusparannetuissa kohteissamme on keskitetty palovaroitinjärjestelmä. Hoas vastaa keskitetyn järjestelmän huollosta ja ylläpidosta, eikä asukkaan tarvitse itse hankkia erillistä palovaroitinta. Jos keskitetyssä järjestelmässä ilmenee vikoja, tee Hoasille vikailmoitus tai aukioloaikojemme ulkopuolella ota yhteyttä huoltopäivystykseen. Toistuvista turhista palohälytyksistä voidaan laskuttaa asukasta.

Paloilmoitinjärjestelmä

Palohälytys menee suoraan hätäkeskukseen. Pelastuslaitos tulee aina paikan päälle ja hälytys päättyy vasta, kun pelastuslaitos on kuitannut sen.

Paloilmoitinjärjestelmän ylläpito on Hoasin vastuulla. Jos laitteessa on vikaa, tee vikailmoitus. Älä itse irrota palohälytintä tai vahingoita sitä, jos se hälyttää.

Jos aiheutat toistuvasti turhia palohälytyksiä asunnossasi, hätäkeskuksen käynnit voidaan laskuttaa sinulta.

Palovaroitinjärjestelmä

Palohälytys menee Securitakselle. Securitas tulee aina paikan päälle ja hälytys päättyy vasta, kun Securitas on kuitannut sen.

Palovaroitinjärjestelmän ylläpito on Hoasin vastuulla. Jos laitteessa on vikaa, tee vikailmoitus. Älä itse irrota palohälytintä tai vahingoita sitä, jos se hälyttää.

Jos aiheutat toistuvasti turhia palohälytyksiä asunnossasi, turhat tarkastuskäynnit voidaan laskuttaa sinulta.

Verkkovirtaan kytketty palovaroitin

Verkkovirtaan kytketty palovaroitin hälyttää vain asunnossa. Hälytyksestä ei lähde automaattisesti tietoa minnekään. Verkkovirtaan kytketyssä palovaroittimessa on aina varmistuksena myös akku tai paristo. Paristo saattaa loppua, jolloin palovaroitin alkaa piipata.

Verkkovirtaan kytketyn palovaroittimen ylläpito on Hoasin vastuulla. Jos laitteessa on vikaa, tee vikailmoitus. Älä itse irrota palohälytintä tai vahingoita sitä, jos se hälyttää.

Paristokäyttöinen palovaroitin

Paristokäyttöinen palovaroitin on perinteinen palovaroitin. Paristokäyttöisen palovaroittimen asentaminen ja ylläpito on asukkaan vastuulla.

Näin sijoitat palovaroittimen toimivasti:

  • Kun asunnon koko on alle 60 neliötä, riittää yksi palovaroitin. Yli 60 neliön asunnoissa tulee olla kaksi palovaroitinta.
  • Jos asunto on useammassa tasossa, kaikissa kerroksissa on oltava oma palohälytin.
  • Kiinnitä palovaroitin keskelle kattoa sen korkeimpaan kohtaan. Varmista, että palovaroittimen etäisyys lähimpään seinään on vähintään puoli metriä.
  • Varmista, ettei palohälyttimen lähellä ole ilmanvaihtoaukkoja tai tuuletusikkunaa.

Muista myös:

  • Testaa palovaroittimen toiminta säännöllisesti, vähintään kerran kuukaudessa.
  • Vaihda palovaroittimen paristot kerran vuodessa.
  • Jos palovaroitin pitää säännöllisen piippauksen, siitä on todennäköisesti paristot loppu. Vaihda palovaroittimeen paristot ja testaa sen toiminta, kun asennat sen takaisin kattoon.

Palokuorma yleisissä tiloissa

Pelastuslaki kieltää tavaroiden säilyttämisen kulkureiteillä. Porras-, kellari- ja vinttikäytävillä ei saa säilyttää tavaroita, jotta hätätilanteessa kiinteistöstä pääsee poistumaan esteettä ja pelastuslaitos pääsee kiinteistöön.

Hyödynnä käytävien sijaan polkupyörien ja lastenvaunujen säilyttämiseen kiinteistön säilytystiloja.

Ilmoita Hoasille, jos porraskäytävässä säilötään ylimääräistä tavaraa. Huoltoyhtiö voi poistaa kiinteistön yleisissä tiloissa olevat sinne kuulumattomat tavarat ilman erillistä varoitusta.  


Sinulla näyttäisi olevan mainosten estäjä päällä (esim. Ad Block).

Jotta voisimme taata että sivusto toimii oikein, suosittelemme laajennuksen ottamista pois päältä.